
Antologi: Ett brev från många
Ett brev från många är ett brev från en samtid där ensamheten är påtaglig, arbetets påfrestningar har satt sig i kroppen, blivit del av den, evighetsåttan. Det är ett brev som längtar ut och bort. Det är ett brev som efterfrågar mjukhet och solidaritet. Som inte vill mer ensamhet. Som vill förändring.
Ett brev från många är Föreningen Arbetarskrivares fjortonde antologi, med bidrag från 40 författare, poeter, konstnärer och tecknare. Jag har varit redaktör, tillsammans med Anna Arvidsdotter. Formgivning och sättning står Madelene Edlund och Carola Ankarborg för.

OBS Essä: Lekens betydelse
Är det en mänsklig rättighet att leka, också som vuxen? Leken kan befria oss, och spela en viktig roll för demokratiers utveckling. Även sexuella lekar som ageplay, något som beskrivs i avhandlingen Perversa tidsligheter. Radioessän i OBS P1 sändes 12 mars 2024, och finns att lyssna på här.
Artikel: Exemplets didaktik

I denna artikel undersöker jag exemplets funktion inom ramen för religionsundervisningen, i grundskola och gymnasiet. I mötet och i samtal med studenter på olika skolor, ställde jag mig frågorna, vilken funktion har exempel i undervisningen? Vad är det exemplen, urvalet, visar och skapar? Finns att läsa i Speki: Nordisk pedagogisk-filosofisk tidsskrift Vol.1, No. 1 (2024).
Antologi: amma arbete arv

amma arbete arv är Föreningen arbetarskrivares trettonde antologi. 42 bidrag av 44 författare, poeter och konstnärer. Jag är redaktörer tillsammans med Anna Arvidsdotter. Omslag av Hanna Stenman. Publicerad september 2022.
Förord till: A School of Text and Image
Dan Perjovschi, The Horizontal Newspaper: A School of Text and Image, är en bok av Gloria Luca som behandlar den konstnärliga interventionen ”The Horizontal Newspaper” i Sibiu, Rumänien av Perjovschi. Jag blev inbjuden att skriva ett förord till boken, som behandlar konstens pedagogiska och politiska roll. Publicerad 2022 av Curtea Veche Publishing.
OBS Essä: Är det dags att uppvärdera skammen?

OBS! En essä om skammens pedagogiska, etiska och politiska potential. Lyssna här. Sändning 24 januari 2022 i Sveriges radio, P1.
Dikt: The Archive, the List

Jag deltar med dikten ”The Archive, the list” i antologin The cry of the poor: an anthology of radical writing about poverty, publicerad av Cultural Matters. Redaktör Fran Lock. Dikten är översatt av Freke Räihä. Publicerad September 2021.
Artikel: ”Never Again the Everyday”

En artikel (och vidareutveckling av essän ”Aldrig mer det vardagliga”) om eskapismens och dagdrömmens pedagogiska möjligheter. I ”’Never Again the Everyday’: On Cinema, Colportage and the Pedagogical Possibilities of Escapism” utgår jag från mitt eget samt studenters tv-serie-tittande under pandemin, och där jag bland annat vecklar ut distraktion och koncentration i pedagogiska rum samt Ernst Blochs förståelse av dagdrömmen, kolportageromanen, utopi och revolution och utifrån det nyanserar jag eskapismens pedagogiska möjligheter. Publicerad vid Studies in Philosophy and Education (2021). En del av ett specialnummer om Cinema, Philosophy and Education med gästredaktörerna Torill Strand and Claudia Schumann.
—-
Essä: Aldrig mer det vardagliga

”Res inte, ställ in, boka av, lyder orden från regering och myndigheter. Sätt dig i soffan, skulle kunna tilläggas, slå på TV:n, dröm dig bort.”
En essä om eskapismens och dagdrömmens möjligheter i relation till tv-serier under pandemin, där jag bland annat vecklar ut Ernst Blochs förståelse av kolportageromanen) som början till en revolution. Kan läsas på Arena Essä, publicerad 21 mars 2021.
Dikt: Landet

Jag bidrar med dikten Landet i Föreningen arbetarskrivares nya antologi Världen vi lämnar. Red. Hanna Wikman och Jens Paulsson. Omslag Carola Ankarborg.
Världen vi lämnar är en samling röster från gator och golv, diskrum, byggnadsställningar, slamsugarbilar, restauranger, bensinstationer, järnverk, järnvägar och platserna däremellan. Det är poeter och prosaförfattare, visdiktare och tecknare. Det är vårdbiträden, tågvärdar, lokförare och nattarbetare i servicesektorn. (Föreningen arbetarskrivare)
Översättning: Detta är en kamp

Tillsammans med Luka Cheung har jag översatt Wu Jis dikt Detta är en kamp till svenska. Finns publicerad i Tidskriften Klass (3/2020). I samma nummer finns också andra dikter översatta av Magnus Gustavsson och Henrik Johansson samt en introduktion av Luka Cheung.
Essä: Skolans roll i samhället

Har dagens svenska skola möjlighet att kompensera för samhällets skillnader? På vilket sätt ska skolan fostra och bilda dagens barn och ungdomar? I denna essä skriver jag om Diane Reays boken Miseducation (2017), en rapport från Svensk näringsliv och om Eric Larssons avhandling Innerstadsgymnasierna (2019) och utifrån dessa behandlar meritokrati, yrkesgymnasier och klassformationer. Publicerad 23 februari 2020 på Arena Essä.
—–
Artikel: On the Verge of Tears

Vad gör känslor? Är känslor en möjlig och eftersträvansvärd utgångspunkt för en undervisning som behandlar komplexa och svåra ämnen så som social orättvisa och historiska sår? I artikeln ”On the Verge of Tears: The Ambivalent Space of Emotions and Testimonies” diskuterar jag bland annat bilden med Alan Kurdi från 2015 och den mediala och känslosamma respons som bilden fick. Genom att undersöka och kritisera känslor, framför allt med stöd av Ahmed (2014) och Todd (2003) argumenterar jag i artikeln för hur känslor är kulturella praktiker och inte enbart psykologiska tillstånd, och, därmed, är de också relationella. Publicerad i: Studies in Philosophy and Education, September 2019, Volume 38, Issue 5, pp 467–480.
Essä: Om Vittnesmålet, #metoo och Svenska Akademin

En essä om den avskurna och den kluvna tungan: om vittnesmålens sanningshalt, #metoo och Svenska Akademien. »Horace Engdahl talar med kluven tunga om kvinnornas vittnesmål«, Arena Essä, 31 maj 2018.
Dikt: Arkivet, listan

Medverkar i denna fina antologi från Arbetarskrivarna tillsammans med 43 andra skribenter och tecknare, med dikten ”Arkivet, listan”. Redaktörer: Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. Utkom i maj 2018. Som pocket juni 2019.
Redaktör för: Shifting Feminist Politics in Education

Jag har varit gästredaktör tillsammans med Claudia Schumann för specialnumret, ”Shifting feminist politics in education: Contemporary philosophical perspectives”, för den danska tidskriften Studier i pedagogisk filosofi.
Jag och Claudia Schumann har skrivit Introduktionen. Artikelbidrag från Karin Gunnarsson och Simon Ceder, Aislinn O’Donnell, Rebecca Adami, Lovisa Bergdahl och Claudia Schumann. Hela tidskriftsnumret kan läsas på hemsidan.
Artikel: Inhabiting a Place in the Common

I specialnumret bidrar jag med artikeln: ”Inhabiting a Place in the Common: Profanation and Biopolitics in Teaching”.
En artikel som diskuterar möjligheten av den publika, allmänna och den delade världen i undervisning, genom att förhålla sig till två olika begrepp, profanering och biopolitik. Att profanera (något eller någon), är ursprungligt ett religiöst begrepp och innebär att göra något världsligt och därmed också något som kan användas och brukas. En tanke som jag överför till undervisning, genom undervisningens sätt att närma sig det som ligger på bordet, framför eleven att studera och tillägna sig. Frågan jag ställer mig är dock, och som också blir en kritik av denna förståelse av profanering, är vad som händer när det som ligger på bordet är historier av social orättvisa eller representationer av lidande. Kan dessa historier behandlas hur som helst?
Bok: Ibland när jag nästan har vaknat

Ibland när jag nästan har vaknat är en bok om orkesterskolan El Sistema Södertäljes första fem år. Fotografen Tina Axelsson har varit med från starten med sin kamera och dokumenterat både vardag och konserter. Jag har intervjuat elever, föräldrar, musiklärare och orkestermusiker, översättare är Rima Nehme och forgivning står Karl-Magnus Boske för. Utgiven av Votum och Gullers Förlag, december 2017.
Artikel: Testimony and Narrative as a Political Relation

Med en utgångspunkt i filmen 12 Angry Men diskuteras i denna artikel, ”Testimony and Narrative as a Political Relation: The Question of Ethical Judgment in Education” vittnesmål, narrativ, och lyssnandet i relation till utbildningskontexter. Samskriven med Rebecca Adami och publicerad i: Journal of Philosophy of Education, Volume 49, Issue 1, 2015.
Artikel: Voices from the past

Hur kan användandet av vittnesmål, som representationer av lidande, bli förstått inom utbildning? I artikel ”Voices from the past: On Representation of Suffering in Education” analyserar jag vad för slags möjligheter bruket av vittnesmål i undervisning kan ha, med stöd av Mollenhauers, Sontags, Agambens och Spivaks teorier om representation, lidande och vittnesmål. Publicerad i: Ethics and Education, Volume 10, Issue 2, 2015.
Kommentaren: Som om de vore en, ett och inte flera, som om de vore annorlunda än vuxna

Kommentaren: Barnen av Tove Mörkberg, Relationsinstitutet, Maj 2014.
Essä: Klagan vid Anna Maria Lenngrens grav, den 6 februari 2013

Inbjuden för att göra en läsning av en dikt skriven av Anna Maria Lenngren. Läste Den lilla tiggarflickan. Lyrikvännen 3/13, tema Anna Maria Lenngren.
Kommentaren: En betald relation

”Det är märkligt det där. Det där att kliva in i ett rum hos någon och få betalt för det. Det är många som gör det. Dagligen. Och det är ännu fler som en gång har gjort det. Klivit in i ett hem där det finns ett uttalat syfte, där det finns en tydlig lista av saker som ska utföras och att den ena av parterna har betalt för att hjälpa den andra. Och det, i sin tur, skapar en viss typ av relation.” Publicerad på Relationsinstitutet, Oktober, 2013.